Fluweelzachte wintersoep met een crunchy, kruidig topping
Er zijn van die gerechten die meteen comfort schreeuwen en deze geroosterde pastinaaksoep is er absoluut één van. Pastinaak is zo’n groente die in de wintermaanden vaak een beetje vergeten wordt, terwijl het juist nu een fantastische basis is voor een verwarmende, zoetige soep. Door ‘m eerst te roosteren in de oven komen de smaken nóg meer tot leven: karamelachtig, zacht en heerlijk aromatisch.
En dan de topping… Krokante kikkererwten met paprikapoeder, komijn en een vleugje chili: de perfecte tegenhanger van de romige soep. Ze geven precies genoeg pit en bite om het geheel spannend te maken én je kunt ze meteen extra bakken voor een gezonde snack tussendoor.
Perfect als voedzame lunch, een makkelijke avondmaaltijd of als mealprep voor een drukke week. Je hoeft ‘m alleen maar op te warmen en klaar ben je!
Ingrediënten (2/3 personen)
- 400 g pastinaak, geschild en in stukken
- 1 ui, grof gesneden
- 2 teentjes knoflook
- 1 el olijfolie
- 700 ml groentebouillon
- ½ tl komijn
- ½ tl kurkuma (optioneel, voor extra warmte)
- Peper en zout naar smaak
- 1 blik kikkererwten (400 g), afgespoeld en droog gedept
- 1 el olijfolie
- 1 tl paprikapoeder
- ½ tl komijn
- Snuf chili(poeder)
- Snuf zout
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Meng de pastinaak, ui en knoflook met olijfolie, peper en zout.
- Verdeel over een bakplaat en rooster 25–30 minuten tot alles goudbruin en zacht is.
- Doe de geroosterde groenten in een soeppan en voeg groentebouillon, komijn en kurkuma toe.
- Laat 10 minuten zachtjes koken.
- Pureer met een staafmixer tot een fluweelzachte soep.
- Meng de kikkererwten met olie, paprikapoeder, komijn, chili en zout.
- Verspreid ze over een bakplaat en bak 20 minuten op 200°C tot ze krokant zijn. Tussendoor even omscheppen.
- Schenk de soep in kommen en verdeel de kruidige kikkererwten eroverheen.
- Maak eventueel af met peterselie of een swirl plantaardige room.
Waarom dit recept perfect is voor de winter
- Pastinaak is een echte seizoensgroente, zacht, verwarmend en zoetig
- De soep is mealprep-proof (blijft 3 dagen goed in de koelkast)
- De kikkererwten geven een boost aan eiwitten en crunch
- En… hij is gewoon héérlijk simpel
